loader image

Cont instituțional

Studenții și personalul din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași beneficiază de acces la serviciile IT ale Universității, prin intermediul unui cont instituțional de utilizator TUIASI. Acest cont instituțional face parte din unul dintre domeniile:

  • student.tuiasi.ro – pentru studenții universității
  • academic.tuiasi.ro – pentru personalul didactic și de cercetare
  • staff.tuiasi.ro – pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic
  • guest.tuiasi.ro – pentru colaboratori externi

Contul instituțional de utilizator TUIASI este activ cât timp utilizatorul este student sau angajat al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. Contul devine inactiv după încetarea relației contractuale dintre student sau angajat și Universitate, cu o perioadă de grație care oferă posibilitatea de salvare a datelor.

Accesul la următoarele servicii IT este permis, în baza contului instituțional, pentru toate categoriile de utilizatori:

  • rețeaua wireless din campusul didactic al Universității: eduroam
  • rețeaua din campusul studențesc
  • platforma de gestiune a școlarității [în lucru]
  • sistemul de autentificare single-sign-on

Pentru serviciile externe, accesul este permis în baza contului instituțional extins, ce include și domeniul instituțional: nume@student.tuiasi.ro pentru studenți, nume@academic.tuiasi.ro pentru personalul didactic și de cercetare, nume@staff.tuiasi.ro pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic și nume@guest.tuiasi.ro pentru colaboratori externi:

  • infrastructura wireless eduroam din țară și din străinătate
  • platformele online Google (Meet, Gmail, Drive, Calendar, Photos, Classroom) și Microsoft (Teams, Office 365)
  • platformele online destinate studenților și personalului didactic și de cercetare (Amazon AWS Educate, GitHub Education, JetBrains, etc.)

Toți studenții din cliclurile de licență, masterat și doctorat beneficiază, de asemenea, de o adresă de e-mail de forma nume@student.tuiasi.ro, ce poate fi accesată prin platforma Gmail.

Pentru toate categoriile de utilizatori, numele contului instituțional este de forma prenume.nume, include toate prenumele și toate numele separate prin linie, și nu conține diacritice. De exemplu:

  • ion.pop
  • ion-adrian.pop
  • ion.pop-ionescu
  • ion-adrian.pop-ionescu

Toate conturile de utilizator sunt create în sistemul de gestiune al identităților TUIASI, folosind un set de parole generate în mod automat, ce trebuie schimbate la prima accesare. Fiecare utilizator poate să își afle parola inițială folosind un set de informații din care o parte sunt cunoscute doar de către acesta. Pentru studenții și personalul Universității, modul de formare a parolei inițiale este:

  • primele trei litere din numele contului instituțional (cu litere mici), de exemplu: vas
  • ultimele șase cifre din CNP, de exemplu: 123456
  • ultimele trei litere din numele utilizator (cu litere mici), de exemplu: scu
  • prin alăturarea acestora, fără spații, se obține parola: vas123456scu

Există posibilitatea ca doi sau mai mulți utilizatori să aibă exact același nume. În această situație unul dintre utilizatori va avea o cifră în plus la finalul numelui de utilizator, de exemplu: ion.pop1, cu parole inițiale diferite: ion123456op1. Schimbarea parolei inițiale este solicitată automat, la prima accesare a contului instituțional printr-una dintre următoarele modalități:

  • accesând secțiunea Autentificare în contul TUIASI, folosind contul instituțional TUIASI și parola inițială
  • accesând oricare din platformele online de mai sus, folosind contul instituțional extins (nume@student.tuiasi.ro, nume@academic.tuiasi.ro, nume@staff.tuiasi.ro, nume@guest.tuiasi.ro), de unde este făcută redirectarea în mod automat către pagina de administrare, unde rămâne de introdus doar contul instituțional și parola inițială.

ATENȚIE: Înainte de a configura codul unic trebuie să vă asigurați că data și fusul orar al dispozitivului mobil este setat Automat. Acest lucru se poate verifica în ”Setări”>”Management General”>”Dată și oră”.

Pasul 1: Deschidem un browser și accesăm pagina de administrare a contului instituțional (https://sso.tuiasi.ro/ ). Facem click pe „Autentificare în contul TUIASI” pentru a deschide pagina de autentificare și introducem datele conform secțiunii anterioare(Fig. 1).

Pasul 2: Conform instrucțiunilor din Fig. 2, este necesară instalarea pe telefon a unei aplicații de autentificare, precum Google Authenticator, ce facilitează autentificarea în doi pași. La orice conectare în contul instituțional va fi necesar un cod unic, acesta regăsindu-se în această aplicație.

Pasul 3: Deschidem pe telefon aplicația Google ”Play Store”, introducem în bara de căutare ”Google Authenticator” și apăsăm pe butonul ”Install”(Fig. 3). După instalarea aplicației, apăsăm pe butonul ”Open” pentru a o deschide(Fig. 4).

Pasul 4: La prima deschidere a aplicației este necesar să apăsăm pe ”Get started”(Fig. 5) și ne putem conecta cu un cont sau putem utiliza aplicația fără unul. La pasul următor apăsăm pe semnul plus din colțul dreapta jos și alegem opțiunea ”Scan a QR code”(Fig. 6). Odată scanat codul QR, similar cu cel din Fig. 2, se va afișa în aplicație un cod OTP (one-time password) ce trebuie introdus în câmpul corespunzător de pe pagina de management al identității. De asemenea, putem da un nume pentru dispozitivul utilizat în câmpul ”Device Name”.

Pasul 5: Scanarea codului QR se face o singură dată, iar la următoarele autentificări în contul instituțional este suficient introducerea datelor de conectare și a noului cod unic regăsit în Google Authenticator, atunci când acesta este cerut(Fig. 8). Fiecare cod este valabil aproximativ un minut, după care se generează unul nou.

Resetarea codului unic: În cazul în care, din varii motive, nu mai aveți acces la codul unic și doriți să îl resetați, este necesar să vă resetați parola conform secțiunii ”Resetare parolă” de mai jos și apoi, după autentificare, să ștergeți instanța OTP veche.

Ștergerea unei instanțe OTP atașată contului: Dacă doriți să eliminați o instanță OTP asociată contului, o puteți face prin accesarea paginii https://sso.tuiasi.ro/ și, după autentificare, din meniul „Securitatea Contului” > „Autentificare” > „Autentificare in 2 pasi”. După aceasta, puteți elimina codul vechi și din aplicația Authenticator glisând codul spre stânga în cadrul aplicației.

Pasul 1: Deschidem un browser și accesăm pagina de administrare a contului instituțional (SSO). Click pe „Autentificare în contul TUIASI” pentru a deschide pagina de autentificare (Fig. 1).

Pasul 2: Deschidem pagina de resetare a parolei accesând „Ați uitat parola?” de sub câmpul „Parola” (Fig. 2).

Pasul 3: În pagina nou deschisă introducem numele de utilizator (adresa contului instituțional până la @) în câmpul „Nume de utilizator” și apăsăm pe butonul „Trimite” (Fig. 3).

Pasul 4: Pe adresa secundară (@gmail, @yahoo etc.) atașată contului vom primi un e-mail cu un link generat automat pentru a putea reseta parola (Fig. 4).